14 Ekim 2015 Çarşamba

TRİLEÇE

TRİLEÇE

    Çok uzun zamandır bu nefis balkan tatlısını yapmayı istediğim halde bir türlü fırsat bulup yapamamıştım .Aslında belki de bir yerde yediğimde çok da beğenmediğim için fırsat yaratmadım bu tatlıyı yapmak için....Taaa kiii, sevgili arkadaşım Sema da yiyene kadar.....
Geleneksel günümüz de bize Trileçe yapmıştı Sema' cım ve hepimiz bayıldık Trileçe ye...Sanırım yemek blogger arkadaşlarımın içinde bir tek ben kaldım trileçe yapmayan.  Eeee bende arkadaşımın tarifiyle yapıp siz takipçilerime bu güzel tarifi sunmak için  mutfağa girdim teşekkürler Sema'cım bu güzel tarif için..... Hadi bize afiyet olsun size de kolay gelsin mutlaka denemelisiniz ....

MALZEMELER:

6 Yumurta
1 Su bardağı toz şeker
2 Paket kabartma tozu
12 Yemek kaşığı un
1 Paket vanilya

Sosu için;
5 Su bardağı soğuk süt
1 Paket  krema
1 Su Bardağı şeker

Karameli için;

5 Dolu yemek kaşığı toz şeker
2 Yemek kaşığı margarin
1Paket  krema  

YAPILIŞI :

Öncelikle 6 yumurtanın sarıları ve beyazları bir birinden ayrılır. Daha sonra yumurta beyazlarının içine 1 bardak toz şeker dökülüp iyice kar gibi beyaz ve katı olana kadar çırpılır.Çırptığımız kabı ters çevirdiğimizde yumurta beyazları dökülmüyorsa olmuş demektir.Bu test işlemini de yaptıktan sonra yumurta sarıları içine tek tek ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.Bütün sarıları katarak çırptıktan sonra elenmiş un ,elenmiş kabartma tozu ve vanilya da ilave edilerek biraz daha karıştırılır.
Dikdörtgen borcam hafifçe yağlanır ve karışım bunun içine dökülerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirilir. süresi her fırına göre değişebilir.Bu yüzden ilk yarım saatten sonra kürdan ya da çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. pişen kek soğumaya bırakılır. Kek pişerken sosu için süt,şeker ve krema karıştırılıp biraz telle çırpılır.




Soğuyan kek dilimlere bölünüp üzerine süt krema karışımı dökülür.Kek sütü çekerken karamel sos hazırlanır.
Karamel sos için; 5 yemek kaşığı şeker bir teflon tavaya (tercihen) konulur.Şeker iyice eriyip rengi koyulaşana kadar kavrulur. Kavrulan şekerin içine önce yağ ilave edilip eritilir .
(Eğer karamelin koyu olduğunu düşünürseniz ki, çok koyu olmamalıdır yarım bardak süt ilavesi de yapabilirsiniz .)
(Karamelin koyuluğu kullanılan kaşığın büyüklük küçüklüğünden kaynaklanabilir.)Daha sonra krema ilave edilir  ve biraz pişirilip altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis zamanı geldiğinde sütünü çekmiş kekin üzerine dökülür ve servis yapılır. AFİYET OLSUN...