17 Ekim 2015 Cumartesi

ETSİZ PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE



ETSİZ PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE

Size bugün damaklarınızı şenlendirecek ağız tadınıza tat katacak sağlıklı ne nefis bir çiğ köfte tarifi vereceğim. Etlisini yiyemeyen ya da yemeyenler için ideal bir tarif...
Çiğ köfte satan yerlerde de etsiz yapıldığını düşünürsek dışardan almak yerine evde yapıp  yemek daha sağlıklı ve leziz olacaktır.
Yapımı kolay normal çiğ köfte gibi tavana yapıştırmaya ve evi kirletmeye de gerek yok....  :))))))  :)


MALZEMELER:

2 Su bardağı ince bulgur
2 Adet orta boy patates
1 Adet Soğan
3-4 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı kimyon
1/2 Çay bardağı nar ekşisi
1 Adet Limon suyu
1 Demet maydanoz
5-6 Tane taze soğan
3 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
Kırmızı pul biber 
İsot

YAPILIŞI :

Öncelikle patatesler haşlanması için bir tencereye konulup yeteri miktarda su ilave edilip pişmeye bırakılır.Patatesler pişerken;
Bulgur derin bir kaba ya da  kenarlıklı bir tepsiye alınır. Maydanozlar yıkanıp ince ince doğranır. Soğan küçük küpler halinde doğranır.
Taze soğanlar yıkanıp küçük küçük doğranır ,limonun suyu sıkılıp hazırlanır.
Pişen patateslerin kabukları sıcak sıcak soyulup doğranarak bulgurun üstüne konur ve biraz ellerinizin yanmasını göze alarak :) bulgurla birlikte yoğrulur. Biraz yoğurduktan sonra kuru soğanlarda ilave edilip yeniden yoğurmaya devam edilir. Bulgurun pişmesi sıcak patatese bağlı olduğu için iyice ve sıcak olarak yoğurmak esastır. ellerinizin yanmaması için temiz bir bulaşık eldiveni giyebilirsiniz.



Bulgurların yumuşadığını anladığınızda salça ,nar ekşisi limon ,tuz ,acı biberler ilave edilip biraz daha yoğurulur.Çiğ köftenin acı miktarlarını yazmadım siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.En son maydanoz ve taze soğanlar da ilave edilip biraz daha yoğrulur. 
Yoğurulan çiğ köfte biraz dinlenmeye bırakıldıktan sonra avuç içinde sıkılarak şekillendirilir ve turşu ile servis yapılır. Arzuya göre marulla da servis yapabilirsiniz.AFİYET OLSUN...