14 Eylül 2015 Pazartesi

LUTENİTSA SOS




LUTENİTSA  SOS

Kış hazırlıklarına çoktan başladınız hatta bitirdiniz biliyorum ama önümüzdeki kışın soğuk günlerinde bir dilim kızarmış ekmek üzerine lutenitsa sos sürüp yanında da sıcacık bir çay eşliğinde bu nefis lezzeti denemelisiniz.Henüz biber ,patlıcan ve domates pahalılaşmadan bu sosu hazırlayıp kış için saklayın tabiki lezzetine dayanamayıp kış gelmeden bitirme olasılığı da çok yüksek .Benim ilk yaptığım bir haftada bitmişti. 

Balkan mutfağında patlıcan,kapya biber ve domates eklenerek yapılan lutenitsa adıyla da bilinen bu lezzet kahvaltı ve çay saatlerinde ekmek üzerine sürülerek, et ve tavuk marine edilerek veya  et yemeklerinin  yanında , makarnalarınızın üzerinde hatta sofralarınızda meze olarak kullanılabilir.


MALZEMELER:
1 kg kırmızı biber
1 kg domates
2 kg patlıcan
3 adet havuç (isteğe bağlı ben kullanmadım)
1 Baş sarımsak
1/2 su bardağı üzüm sirkesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 Çorba kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz (damak tadınıza göre ayarlamalısınız)

 2 yemek kaşığı acı pul biber(isteğe bağlı daha  az da olabilir)

YAPILIŞI :

Öncelikle domatesler yıkanıp kabukları soyulur ve küp küp doğranıp bir tencereye koyularak kaynatılmaya bırakılır. Domatesler pişerken patlıcanlar ve kapya biberler közlenip kabukları soyulur ve blendırdan geçirilir.Közleme işlemini ben fırında yaptım siz ateşte ya da istediğiniz başka bir şekilde de yapabilirsiniz.

Sarımsaklar ayıklanıp çekilen biber ve patlıcanların üzerine ilave edilir.
Domatesler suyunu çekip koyulaşınca içine patlıcan ve biber karışımı ilave edilir.Tuz, şeker, yağ, pulbiber  ve sirke de ilave edilip bir taşım daha karıştırarak kaynatılır.

Eğer kış için saklayacaksanız sıcak sıcak kavanozlara doldurup yeni aldığınız kapaklarla sıkı sıkı kapatıp ters ters çevirip bir gece o şekilde bekletip ertesi güneş görmeyen bir yere kışın afiyetle yemek üzere kaldırabilirsiniz yok eğer hemen tüketecekseniz buzdolabında saklayabilirsiniz...AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder