2 Aralık 2014 Salı

PROFİTEROL




PROFİTEROL

En sevdiğim tatlılardandır hafif oluşu,nefis tadı ve görsel güzelliği ile yıllardır kalbimin en güzel yerindedir. Profiterolü biraz büyük yaptığım zamanlarda oldu herkese bir porsiyonluk gibi ama tabi ki, aslında küçük olmalı. Profiterolü çeşitli pastalarımı süslemekte de kullandığım çok oldu. Bu yüzden elimin altında her daim olması için hamurunu hazırlayıp pişiririm ve derin dondurucuda saklarım böylece hem aniden gelen misafirlerime hemen muhallaebisini ve sosunu yapıp ikram edebiliyorum hemde pasta süslemelerimde kolayca kullanıyorum .

MALZEMELER :

Hamuru için;

100 Gr Katı yağ ya da tereyağ
1 Su bardağı su
1 Su bardağı un
4 yumurta

Kreması için;

1/2 Kg süt( 2,5 Su bardağı)
3 Çorba kaşığı un
8 Çorba kaşığı şeker

Sosu için ;

1/2 Kg su (2,5 Su bardağı)
8 Kaşık şeker
2 Kaşık un
2,5 Kaşık kakao

YAPILIŞI:

Ufak bir tencereye katı yağ ve 1 bardak su koyarak kaynatılır. Yağ eridikten sonra 1 su bardağı  un ekleyerek 2-3 dakika kadar karışım sürekli karıştırarak pişirilir.
Sürekli karıştırmak yorucu olucaktır ama hamurun kaliteli olması için bunu yapmaya özen göstermelidir. Hamuru 2-3 dakika karıştırarak hazırladıktan sonra ocağı kapatarak 10 dakika kadar hamurun soğuması beklenir.
Hamur biraz soğuduktan sonra 4 adet yumurtayı hamura eklemek gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken şey 4 yumurtayı da  bir kerede hamura eklememektir . Hamura önce bir yumurta kırılır ve karıştırarak yumurta iyice hamura yedirilir  daha sonra diğer yumurtalarlada tek tek aynı işlem yapılır.Bu işlem biraz yorucu olabilir ama profiterolun güzel olması için bu işlem sıkılmadan ve yorulmadan yapılmalıdır. . Bu işlem tamamlandıktan sonra yapışkan bir hamur elde edilir.
Bu hamur;  yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığı yardımı ile ceviz büyüklüğünde olacak şekilde ve aralarında en az 2 cm boşluk bırakılarak resimdeki gibi paylaştırılır.  Elinizle düzgün olması için şekilllendirmeniz gerekebilir.

180 Derecelik fırında kabarıp üstleri kızarana kadar 30-40 dakika kadar pişirilir.Hamurların soğuması beklenirken içinin muhallebisi hazırlanır. Bunun için gerekli tüm malzemeler karıştırılıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Muhallebi de soğurken üzerinin sosu bütün malzemeler karıştırılarak akıcı bir sos elde edilene kadar pişirilir ve onunda soğuması beklenir.
Soğuyan profiterollerin yanlarından bir bıçak yardımıyla biraz kesilir ve içine soğuyan muhallebiden bir tatlı kaşığı konulur ve bütün hamurlara aynı işlem uygulanır. 
Muhallebi konulmuş profiterollerin üzerine soğuyan sostan  karıştırılarak birer kaşık dökülür.AFİYET OLSUN...







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder