31 Mart 2016 Perşembe

EVDE PEYNİR YAPIMI




 EVDE PEYNİR YAPIMI



Bu gün size en sağlıklısından ve en lezzetlisinden peynir yapımını anlatacağım.Tarifimi  çok değerli kurs Hocam Emine Hanımdan aldım .
O kadar lezzetli ve bir o kadar da yapımı kolay bu peyniri bir kere denediğinizde vazgeçemeyeceksiniz...
Evinizde yapıp gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bu peynirin hijyenik ve organik oluşunu lütfen göz önünde bulundurun ve 3-5 kilo sütten siz de evinizde deneyin... Kolay gelsin...

MALZEMELER :

5 Kg Süt 
1 Çay bardağı Elma sirkesi
1/2 Adet Limon
1 Kase Yoğurt (Tercihen ev yoğurdu)
2 Çorba kaşığı Kaya tuzu

YAPILIŞI : 

Sütçünüzden aldığınız 5 kg sütü bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Sütünüz tam kaynamak üzereyken hfifçe kabarmaya başlamışken bütün malzemeleri sütünüzün içine boşaltın.
Sütünüz kesilip içinde topaklanmalar başlayacaktır.5-6 dakika kadar bu şekilde sütünüzü fokur fokur kaynatın.Daha sonra altını kapatıp soğumaya  bırakın. Çok soğutmadan ılınınca sütünüzü temiz bir tülbent konmuş bir kabın içine boşaltarak süzün.(Süzülen suyu kesinlikle atmayın)Süzdüğünüz sütten kalan tülbentteki peyniri iyice tülbenti döndürerek sıkın. Sıkabildiğiniz kadar sıktıktan sonra tülbenti delikli bir süzgece koyup üzerine ağırlık koyarak baskıya alın.En az 3-4 saat bu baskıda duran peynirinizi tülbentten çıkarın ve tabağa alarak beş altı parçaya bölüp üzerine 1 çorba kaşığı kaya tuzunu serpin ve tülbentle üzerini örtüp dört beş saat daha oda sıcaklığında bekletin . Daha sonra peynirinizi süzdüğünüz suyun bir kısmına bir çorba kaşığı kadar kaya tuzu atıp karıştırın ve peynirinizi bu peynir alt suyundan yaptığınız salamuraya koyun ve buzdolabına kaldırın 1-2 saat sonra peyniriniz yemeğe hazır hale gelecek ve afiyetle yiyeceksiniz. AFİYET OLSUN...