11 Ocak 2015 Pazar

SAFRANBOLU LOKUMU



SAFRANBOLU LOKUMU

Bu nefis tadı tatmak elinizde . Yapımı biraz uğraştırıcı gelse de, yerken aldığınız lezzet bunu unutturacak nitelikte . Ben Safranbolu lokumu olarak öğrendim bu lezzetin adını ancak farklı isimlerde de anılan bu müthiş lezzet nerenin olursa olsun sizin damağınızın tatlandırıcısı olsun .....


MALZEMELER :

1 Kg Süt
2 Su bardağı un 
2 Su bardağı Şeker
125 Gr katı yağ
100 Gr Hindistan cevizi(üstü için) +2 Çorba kaşığı hindistan cevizi(içi için)
200 Gr ceviz içi


YAPILIŞI :

Bir tencerede yağ eritilip içine un ilave edilip  pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine süt ,şeker,2 kaşık hindistan cevizi ilave edilip muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Muhallebi piştikten sonra 10 dakika kadar mikserle çırpılır. Muhallebi (çok katı olacak) bir gece ya da 6-7 saat buzdolabında bekletilir. Buzdolabından çıkan muhallebiden ceviz büyüklüğünde bir parça koparılır ancak ele yapışmaması için önce eller suyla ıslatılır(muhallebi ele yapıştıkça eller suyla bolca ıslatılır su muhallebiye zarar vermez rahatlıkla herseferinde eller ıslatılabilinir). Koparılan parça avuç içinde bastırılarak yuvarlak şekle getirilip ortasına bütün ceviz içi konulur ve iki tarafından kapatılıp silindir şekli verilir. (aşağıdaki resimde görüldüğü gibi)


 Daha sonra hindistan cevizi düz bir tabağa dökülüp muhallebiden hazırladığımız içi cevizli silindir hindistan cevizine bolca bulanır. Bütün muhallebi bitene kadar aynı işlemler tekrarlanır. Lokumlar bir-iki saat daha buzdolabında bekletilip servis yapılır. AFİYET OLSUN...