22 Mayıs 2015 Cuma

PATATESLİ ENGİNAR KÖFTESİ


PATATESLİ ENGİNAR KÖFTESİ

ENGİNAR.... En sevdiğim sebzeler arasındadır. Hangi türlü yapılırsa yapılsın eğer sofrada enginar varsa dünyalar benimdir.Bu nedenle ben de enginarı her şeyde kullanmaya çalışırım ve mevsiminde taze taze, kışında yazdan derin dondurucuya koyduklarımla enginar açlığımı gideririm.
Enginarın köftesi olmaz mı diye düşünürken evdekiler de yesin diye patatesle karıştırıp yapmayı denedim .Biz çok sevdik umarım sizde seversiniz... 

MALZEMELER:

4 Adet soyulmuş enginar
2 Adet Patates
1/2 Çay bardağı süt
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Yumurta
1 Su bardağı galete unu
Kızartmak için sıvı yağ
Sos İçin;(İsteğe bağlı)
1 Kase yoğurt
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Çay kaşığı kırmızı biber 
1 Çay kaşığı karabiber
1/2 Çay kaşığı kimyon

YAPILIŞI:

Soyulmuş enginarlar bir tencereye alınıp üzerini geçecek kadar su eklenir ve yarım limon sıkılıp kaynamaya bırakılır.
Patatesler soyulup yuvarlak dilimler halinde doğranıp,onlarda su koyulmuş bir tencerede haşlanır.
Patatesler iyice pişince (Pişmesini bir çatal batırarak kontrol edebiliriz.) çatalla ya da ezici yardımıyla ezilir.Ezilen patateslere süt ilave edilir ve iyice karıştırılıp patateslerin sütü çekmesi sağlanır.


Pişen enginarlar da kesme tahtasının üzerine alınarak çok ince ve küçük bir şekilde doğranır. 
Doğranan enginarlar patateslerin üzerine dökülüp baharat ve tuzları ilave edilip iyice karıştırılır.
Karışımdan elimize avucumuzu dolduracak kadar alınıp yuvarlak şekil verilir ve düz bir zemin üzerine koyulup bir bardak yardımıyla resimde ki gibi kesilir.
Bir yumurta bir tabağa kırılıp çırpılır.Başka bir tabağa da galete unu koyulur.


Kesilen köfteler önce çırpılmış yumurtaya sonra da galete ununa bulanıp kızdırılmış yağda kızartılır.
Dilerseniz;bir kase yoğurda sos malzemelerinde ki baharatlar karıştırılıp sosu hazırlanır ve servis sırasında üzerine dökülür. AFİYET OLSUN...