25 Aralık 2014 Perşembe

YUMURTALI ISPANAK


YUMURTALI  ISPANAK

Ispanağın ne kadar vitaminli bir sebze olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.Bizim yaş gurubumuzda , Temel Reis ile başladı ıspanak ve faydaları ... :) 
Ispanağı kızıma sevdirebilmek damak tadına yerleştirebilmek için her türlüsünü yapardım kızım küçükken .Çok şükür ki,kızıma ıspanağı sevdirebildim ,
Kavurmasının,yemeğinin,yumurtalısının ,böreğinin,paşa ıspanağının tariflerini sırasıyla sizlere vereceğim ama bugün Yumurtalısının tarifi var .....

MALZEMELER ;

1 Kg Ispanak
2 Adet  Orta Boy Soğan
1/2 Çay Bardağı Sıvı yağ
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Kişi Sayınıza göre Yumurta


YAPILIŞI ;

Ispanaklar öncelikle kök kısımları kesilerek temizlenir daha sonra 4-5 su güzelce yıkanıp en son suya konulup üzerine, zararlı gözle görülmeyen bakterilerinden arındırmak için sirke dökülür ve 10-15 dakika bekletilir ,Daha sonra yeniden bir su daha yıkanıp süzgece alınır.(Ben ıspanak konusunda biraz yıkamayı abartıp bütün yapraklarını önce tek tek yıkarım biraz yorucu ve zaman alıcı bir iş de olsa böylesi galiba içime siniyor)+
Ispanaklar süzülürken Yayvan bir tencereye yağ konulup kızdırılır ve yemeklik küp küp doğranmış soğanlar ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerlerine ıspanaklar küçük küçük doğranarak ilave edilir  tuz ve karabiber de üzerine koyulur.
Ispanaklar yağda kavrulmaya başlanır Kavrulmaya başlamadan su salabilir önce suyu çektirilip kavurmaya devam edilir. 
Kavrulan ıspanakların üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Pişen ıspanakların üzerine kaşıkla yuvarlak yuvalar açılıp bu yuvalara yumurtalar kırılılarak tencerenin kapağı kapatılıp çok kısık ateşte yumurtalar pişene kadar pişirilir. AFİYET OLSUN...