10 Ekim 2014 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI 2



KIŞ HAZIRLIKLARI  2

Bugün deepfreeze için hazırladıklarımı sizinle paylaşmak istiyorum .Yaz- ilkbahar sebzelerini dondurucuda saklayıp gönül rahatlığı ile kışın aileme yedirmek hem sağlık açısından hemde ekonomik olarak kazanç sağlamada bir numara olarak görüyorum....Şimdi Bamya Barbunya, mısır ve taze fasulye dondurucuda nasıl saklanır bir göz atalım bakalım...

BAMYA DERİN DONDURUCUDA NASIL SAKLANIR?

Bamya biraz pahalı ve ayıklaması oyaza bir sebze olduğu için her hafta pazardan 1-2 kg alıp soymadan önce güzelce yıkayıp düz bir yere sererek kurumaya bırakılır. Kuruyan bamyalar üstlerinden fazla derine inmeden incecik üst kabuğu alınır. Bir tencereye 1,5 litre su koyulup içine 1 çorba kaşığı limon tozu ve yarım limon sıkılır.Kaynamaya başlayınca bamyalar içine atılır ve bamyalar sararınca delikli bir kepçe yardımıyla sudan çıkarılır soğumaya bırakılır .Soğuyan bamyalar porsiyonlara bölünüp buzdolabı poşetine konarak havası çıkarılıp ağzı bağlanır ve dolaba koyulur. AFİYET olsun ...Allah gülegüle yemeyi nasip etsin...









TAZE FASULYE 

Taze  fasulye derin dondurucuda güzel olmaz demişlerdi bende inanıp yapmıyordum geçen yıla kadar ama bir arkadaşımın'' az miktar dene de gör nasıl güzel oluyor'' demesi üzerine bende denedim ve bunca yıl yapmadığıma çok üzüldüm gerçekten bu yöntemle taze fasulye de harika oluyor...

Hazırlanışı:

Taze fasulyeler yıkandıktan  sonra ayıklanır .Bir tencereye fasulyenizin miktarına göre kilo başına bir adet olmak üzere soğan doğranır üzerine ayıklanmış fasulyeler konulu yine kilo başına 2 adet olmak üzere domates rendelenir ya da küçük küçük doğranır üzerine yağı gezdirilip suyunu çekene kadar kavrulur.Kavrulan fasulyeler soğumaya bırakılır ve soğuyunca porsiyonlara bölünüp buzdolabı poşetlerine konulup havası alınıp ağızları bağlanarak derin dondurucuya konulur.AFİYET OLSUN...












MISIR VE BARBUNYA

Mısırlar ayıklanır yıkanır kurutulur ve buzdolbı poşetlerinne ikişer üçer koyulup havası alınarak bağlanır dondurucuya konulur.

Barbunyalar da hiçbir işlem yapmadan ayıklanır kurutulur ve poşetlenerek dondurucuya konulur.Pişirilirkende çözülmesi beklenmeden kaynayan suya atılıp önce biraz haşlanır daha sonra yapılır. AFİYET OLSUN...