3 Nisan 2016 Pazar

KAVRULMUŞ PATATESLİ MAHLEPLİ PİDE


KAVRULMUŞ PATATESLİ MAHLEPLİ PİDE

Merhabaaaa,
Pide severmisiniz?
Biz çok severiz .Hafta sonları kahvaltıya ya da akşam üstü çayın yanına harika olur. Hatta akşam yemeği yerine yanına bol köpüklü bir ayranla, çok doyurucu olur. Ramazan da sahurda yaparsanız eh biraz kilo yapabilir ama sizi tok tutar emin olabilirsiniz...
Peynirli ,kıymalı, kavurmalı,kaşarlı, patatesli, pastırmalı hepsi de enfes olur .Çünküüü  yumuşacık ve lezzetli bir pide yapmanın püf noktaları vardır. Mesela ben toz maya kullanarak yapım süresini kısaltıyorum. toz mayanın mayalanma süresi diğer mayalara göre dörtte bir.Yarım saat tepsi de durması yetiyor. Sonraaa hamurunuz çok yumuşak olmalı hatta elinize hafifçe yapışmalı veee eğer yumurtasını önce sürerseniz yumurtalı kabaracağı için piştiğinde kabaran yerlerinin beyaz olduğunu görürsünüz.Ehhh bu kadar püf noktasından sonra artık nasıl yapılır ona bakalım...



MALZEMELER :

2 Paket toz maya 
2 Bardak ılık süt
1 Bardak sıvıyağ
2 Çorba kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz 
1 Tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 bardak)

İÇİ İÇİN;


3 -4 orta boy patates
2 soğan
2 yeşil sivri biber
1 adet domates
tuz 
karabiber
Üstü İçin;
susam çörekotu
1 yumurta sarısı 
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI .



Önce iç harcımızı hazırlayalım; bunun için soğanları ve yeşil biberleri küp küp doğrayıp derin bir tavada sararana kadar kavuralım.İçine patatesleri rendeleyelim ve kavurmaya devam edelim patateslerle  beş dakika daha kavurduktan sonra içine küp küp doğranmış domatesleri ilave edip beş dakika daha kavuralım en son içine tuz karabiberini de ekleyip ocağın altını kapatalım ve soğumaya bırakarak hamurumuzu yapmaya başlayalım.
2 bardak kadar unu derin bir kaba alıp üzerine tüm hamur için gerekli malzemeleri ilave edip yoğurmaya başlayalım. Elimize çokça yapışan bir hamur olacaktır. Ellerimizi temizleyip on dakika kadar dinlendirelim hamurumuzu. On dakika sonra azar azar un ilave ederek yoğurmaya devam edelim.Unu sakın hamurun içine birden boşaltmayın avuç avuç ilave edin ve öyle yoğurun. Yumuşak ve elinize az yapışan bir hamur olduğunda portakal büyüklüğünde bezelere bölün.
Tezgahı biraz unlayıp bu bezelerden birini alın ve uzun olacak şekilde resimdeki gibi merdane ya da oklavayla açın. Üstüne yine resimde ki gibi iç harcından koyup iki tarafından üst üste gelecek şekilde kapatın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dikkatlice alın . Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıp yarım saat oda sıcaklığında dinlendirin üzerine önce yumurta sarısıyla karıştırılmış yağdan sonra da susam çörekotu serpin.Önceden ısıtılmamış 180 derecelik fırında üstleri kızarıp pişene kadar tutalım .AFİYET OLSUN...