26 Nisan 2016 Salı

HAŞHAŞLI ÇÖREK


HAŞHAŞLI ÇÖREK

Eşim ve kızım haşhaşlı çöreğe bayılırlar.Annem de, bize gelirken her zaman mahallerinde ki, küçücük bir taş fırında yapılan haşhaşlı çöreklerden mutlaka alır. Çünkü yılların fırınıdır, benim küçüklüğümde fırını dedeleri çalıştırırdı şimdi ise torunlar fırını çalıştırıyor lezzet ve kalitesinden taviz vermeden.. Kocaman binaların arasında küçücük kalan fırında, sadece simit,haşhaşlı çörek ve küçük sandaviçler yapılır. Böyle az ürün çıkınca da yapılanlar mükemmel olur her zaman ...

Geçenlerde annem gelirken, yine getirmişti haşhaşlı çörekten.Yıllardır yediğimiz bu çöreği,  yaparak aynı  lezzeti yakalayabilir miyim ki diye düşündüm, veee doğru mutfağa girdim...İşte size sonuç ....

Tabi ki, taş fırında pişen gibi olmadı ama bir ev fırınında pişirilerek yapılmasına karşın ev halkı ve misafirlerimiz pek beğendiler ...Ne yalan söyleyeyim ellerime sağlık ben de çoook beğendim...Eminim yaptığınızda siz de çok beğeneceksiniz...

MALZEMELER :

4 Su Bardağı un
1 Su Bardağı ılık süt (sıcağa yakın)
1 paket instat maya (toz)
1 Yumurta
1/2 Su bardağı sıvı yağ
1 Çorba kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı tuz

İçi İçin ;

1,5 Su Bardağı Sarı ezilmiş haşhaş 
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı toz şeker 
1 Su bardağı dövülmüş ceviz içi

YAPILIŞI :

Ilık süt derince bir kaba alınır. Üzerine ılık süt şeker ve tuz ilave edilir. On dakika kadar  üzeri kapalı halde bekletilir.Daha sonra üzerine diğer malzemeler ilave edilip yoğurulmaya başlanır.Un yavaş yavaş ilave edilip kıvamının çok katı olmaması sağlanır..ölçüler tamdır ancak belki kullandığınız bardak küçük ya da büyük olur sa kıvam istenildiği gibi olmaz diye ununu yavaş yavaş eklemeliyiz. Hamurun kıvamı elimize biraz yapışacak şekilde olmalıdır.
Hamur tam kıvamında yoğurulduğunda iki eşit bezeye bölünüp her bir beze dikdörtgen şeklinde en ince olacak şekilde açılır.
Hamurun içine sürmek için sarı haşhaş yağ ile iyice karıştırılır ve bu karışımın yarısı hamurun her yerine gelecek şekilde güzelce ince bir tabaka halinde sürülür.
Haşhaş sürülmüş hamurun üzerine  kırılmış cevizlerin yarısı ve   toz şekerin de yarısı dökülüp uzun kenarından rulo şeklinde sarılır.




Rulo olan hamur 3-4 cm uzunluğunda kesilip yuvarlak bir tepsiye dik olarak dizilir.(resimdeki gibi) Diğer hamura da aynı işlemler yapılıp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar pişirilir. AFİYET OLSUN...     











Hiç yorum yok :

Yorum Gönder