21 Temmuz 2015 Salı

NOHUTLU-PİRİNÇLİ- KIYMALI KOLAY İÇLİ KÖFTE



NOHUTLU-PİRİNÇLİ- KIYMALI KOLAY İÇLİ  KÖFTE

İçli köfteyi çok severim ama en çok arkadaşım Şule 'nin yaptığı içli köfteyi beğenirim .Kıvamı, lezzeti ,kalınlığı, içi hepsi tam kararında olur ve elinin lezzetiyle de birleşince tadından yenmez doğrusu...
Ben de bu gün size Şule arkadaşımdan aldığım tarifle yaptığım ancak iç harcının farklı malzemeleri olan bir içli köfte tarifi vereceğim . İçli köfte diyorum ama içli bulgur dolması da diyebiliriz aslında çünkü iç harcı daha çok dolma içine benziyor ve şeklide en kolayından ..Deneyin sevgili takipçilerim beğenecek misiniz bakalım?Biz çooook beğendik....Yapımı da çook kolay ....   :)))

MALZEMELER :

Köftesi için;

2 Su Bardağı ince Bulgur
1,5 Su bardağı su
2 Adet Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Kimyon
1 Çay Kaşığı Karabiber
İsteğe göre kırmızı pul biber

İçi İçin;

250 Gr Kıyma
1/ 2 Çay bardağı pirinç
1 Su bardağı haşlanmış nohut
1 Adet soğan
2 Çorba kaşığı sıvı yağ
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı karabiber 

Üstü İçin;

1 Kase yoğurt
3 Diş sarımsak
1 Çorba kaşığı biber salçası
1 Çorba kaşığı domates salçası 
biraz tuz
1 Çorba kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI :

Öncelikle bulgur 1,5 bardak sıcak suyla ıslatılıp üzeri kapatılır ve kabarması için 10-15 dakika kadar beklenir.
Kabaran bulgur sıcak sıcak içine tuzu ilave edilip iyice yoğurulur ,eliniz yanarsa bir eldiven giyerek bu işi yapabilirsiniz.

İyice yoğurduğunuz ve yoğururken soğuyan bulgurun içine 2 yumurta ve baharatları ilave edilip yeniden bulgur birbirini tutana kadar yoğurulur.
İyice yoğurulan bulgur dinlenmeye bırakılıp iç harcı hazırlanır. 
Bunun için; soğan küp küp doğranıp sıvıyağda kavrulur.Kavrulan soğanların üstüne kıyma ilave edilip kıyma da iyice kavrulur. Daha sonra içine yıkanmış pirinçler ve haşlanmış nohutlarla baharatları ilave edilip 1 Bardak suyla kısık ateşte pirinçler pişene kadar ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Daha önce dinlenmeye bıraktığımız bulgurdan ceviz büyüklüğünde koparılıp elimizde bastırarak ince yuvarlak haline getirilir. Bunu yaparken elinizi sık sık ıslatabilirsiniz.
Açtığımız yuvarlak hamurun ortasına iç harcından koyup yeniden ceviz büyük lüğünde bir parça ince yuvarlak yapılıp iç harçlının üstüne kapatılıp kenarları bastırılır.






.
Daha sonra bir çay bardağı yardımıyla resim de görüldüğü gibi kesilir.
Bütün bulgur bitene kadar aynı işlemler yapılır ve bir tencereye su koyulup kaynatılır. Kaynayan suya biraz tuz ilave edilip hamurlar yani bulgurlar yavaşça içine salınır. Bulgur yani köfteler pişince suyun üstüne çıkarlar. Delikli bir kpçe yardımıyla pişen köfteler sudan çıkarılır ve bir tepsiye alınır.
Daha sonra sarımsaklar dövülüp yoğurtla karıştırılır. Bir sos tenceresine sıvıyağ ve salçalar koyulup biraz kavrulup içine yarım su bardağı su ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır.
Servis tepsisine alınan köftelerin üzerine önce salçalı sos daha sonra sarımsaklı yoğurt koyulup servis edilir. AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder