9 Haziran 2015 Salı

ZEYTİNYAĞLI PARMAK PATLICAN



ZEYTİNYAĞLI PARMAK PATLICAN

Patlıcanın Türk mutfağındaki yeri tartışılamaz. Patlıcandan o kadar çok yiyecek yapılabilir ki, tek başına bir yemek kitabı çıkarılabilinir. Bundan bir süre önce katıldığım bir yarışmada REFİKA BİRGÜL' le tanışma fırsatı bulmuştum. Sohbetimiz sırasında yeni bir ''Patlıcanlı yemekler'' adında  yemek kitabı çıkardığından bahsetmiş ve yaklaşık yanlış hatırlamıyorsam 250 kadar patlıcanlı yemeğin tarifini kitapta verdiklerini söylemişti .İşte ben de bu gün size, annemin harika yaptığı ve annemle benim tencerenin sonunu görene kadar yediğimiz bu nefis tarifi size veriyorum ...
Haydi kolay gelsin..


MALZEMELER :

4 Adet Patlıcan
2Adet  Kurusoğan
2 Adet Domates
3 adet Yeşil sivri Biber 
Yarım Demet Maydanoz
12 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı biber (Arzuya Göre)
1/2 Çay bardağı Zeytinyağı

YAPILIŞI :

Patlıcanlar  siyah kısımları incecik kalacak şekilde alaca soyularak parmak genişliğinde ve uzunluğunda doğranıp 2  tatlı kaşığı tuz ilave edilmiş suda bir iki saat bekletilir .(Akşamdan da doğrayıp sabaha kadar bekletebilirsiniz)Bu işlem patlıcanın acısını çıkarmak için yapılır.
Tencereye soğanlar salatalık şeklinde yani uzun uzun doğranır üzerine kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış

 domatesler, küçük küçük doğranmış biberler,orta boyda doğranmış maydanozlar soyulmuş bütün şekilde ki sarımsaklar tuz ve baharatlar ilave edilip elimizle iyice ovularak karıştırılır.

Karışımın bir kısmı altta bırakılıp üzerine sudan sıkılarak çıkarılmış patlıcanların yarısı dizilir.Patlıcanların üzerine biraz daha karışım koyulup ikinci kat patlıcan koyularak en üste yeniden soğanlı karışımdan koyulur. 
En son zeytinyağı gezdirilir. Ocağa koyduktan sonra da 1,5 su bardağı  sıcak su ilave edilip patlıcanlar yumuşayana kadar ağzı kapalı olarak pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınıp servis edilir. AFİYET OLSUN...




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder