11 Şubat 2015 Çarşamba

ENGİNAR ÇANAĞINDA SOĞUK SALATA



ENGİNAR ÇANAĞINDA SOĞUK SALATA

Soğuk kış günlerini artık yarıladık ve geçen yıldan derin dondurucuya koyduğumuz yiyecekleri de yavaş yavaş bitirmeye başladık. Allah yenilerini koyup tüketmeyi nasip etsin inşallah...İşte ben de yemeğe gelecek misafirlerime neler yapabilirim diye derin dondurucuyu açtığımda biraz enginarımın kaldığını görünce çok sevindim .Çünkü uzun zamandır aklımda olan bir zeytinyağlı enginarı yapma isteğim vardı.Bu zeytinyağlı enginar öyle çok bilindik şekilden değil aslında hem zeytinyağlı hem de salata,meze nasıl görürseniz öyle olabilecek nefis bir enginar yemeği... Enginarın yenileri çıkmadan sizde dolabınızdakileri bitirin ve bir de bu tarifi deneyin pişman olmayacaksınız ve çoook beğeneceksiniz...

MALZEMELER :

5 Adet soyulmuş enginar çanağı
2 Adet Kuru soğan
1 Tatlı kaşığı Şeker
1 Tatlı kaşığı Tuz
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 Adet Patates
2 Adet Salatalık
1 Çay bardağı  yoğurt
2 Diş sarımsak
1 Adet havuç
1 Çay bardağı pancar turşusu
Bir kaç dal dereotu

YAPILIŞI :

Kuru soğanlar bir yayvan tencereye ince ince ay şeklinde(salatalık) doğranır. Üzerine enginarlar yerleştirilir ve tuzla şeker dökülür. Ocağın altı açılarak soğanlar kavrulup şeker sayesinde karamelize olana kadar kavrulur.Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edilip kısık ateşte suyunu çekene ve enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.Pişen enginarların üzerine tenceredeki soğanlar bir kaşık yardımıyla konulur ve soğumaya bırakılır.


Enginarlar soğurken soğuk salata hazırlanır bunun için;patatesler haşlanıp ezilir ve soğutulur.Patatesler soğurken bir salatalık rendelenir ve suyu süzdürülür.Sarımsaklar soyulup dövülür ve yoğurtla karıştırılır.Haşlanmış ve ezilerek soğutulmuş patateslerin içine sarımsaklı yoğurtla  suyu iyice sıkılarak süzdürülmüş salatalıklar ve bir miktar tuz ilave edilip karıştırılır.
başka bir tabak içine bir havuç rendelenir aynı şekilde pancar turşuları da ayrı bir yere rendelenir.



 Soğuk salata bir sıkma torbasının içine koyulur ve soğuyan enginarların içine şekilli olarak sıkılır. Üzerlerine rendelediğimiz havuç ve pancarlar serpilir ve son olarak enginarlar dereotuyla süslenir.AFİYET OLSUN...