11 Ağustos 2015 Salı

NOHUTLU KIZARMIŞ KABAK DOLMASI (ŞIHIL MAHŞİ)


NOHUTLU KIZARMIŞ KABAK DOLMASI (ŞIHIL MAHŞİ)

Hangi yörenin bilmiyordum dolmayı yaptığımda,  ama dolmayı pişirip de bu harika lezzeti tattığımda ''iyi ki yapmışım'' dedim ve biraz araştırınca Hatay mutfağına ait bir dolma olduğunu ismininde ŞIHIL MAHŞİ olduğunu öğrendim.ŞIHIL MAHŞİ gerçekten denemenizi şiddetle tavsiye edebileceğim nefis bir dolma belki diğer dolmalar gibi çiğden kolayca hazırladığınız dolmalar kadar kolay yapımı ama dolmayı yediğinizde nohutun ve salçaların nar ekşisinin ve sarımsağın verdiği lezzet tadılmaya değer....

MALZEMELER :

1 Kg Beyaz kabak
300 Gr Dana- kuzu karıştırılmış kıyma
1 Adet Soğan
1 Su Bardağı haşlanmış nohut
1/2 Demet Maydanoz
1 Çorba kaşığı domates salçası
1 Çorba kaşığı Biber Salçası
1/2 Çay Bardağı pirinç
1/2 Çay bardağı nar ekşisi
2 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı Kimyon
Kızartmak için sıvıyağ

YAPILIŞI:


Kabaklar yıkanıp kabukları soyulur ortadan ikiye bölünüp içleri oyulup çıkarılır.Kıyma bir kaba alınıp üzerine soğanlar küp küp doğranır. Diğer bütün malzemeler de kıymanın üzerine ilave edilip karıştırılır ve dinlenmek üzere buzdolabına kaldırılır.
Bir tavaya sıvı yağ konulup kızdırılır ve soyulup içleri oyulmuş  kabaklar arkalı önlü kızartılır.
Soğuyan kızarmış kabakların içi dolaba kaldırdığımız kıyma harcı ile doldurulur ve bir fırın kabına dizilir. Üzerine 1 kaşık biber salçası 2 bardak sıcak suda açılıp dökülür dolmaların  üzeri folyo ile kapatılıp 200 derecelik önceden ısıtılmış fırına koyulur ve pişirilir pişmesine yakın üzerindeki folyo çıkarılıp birazda o şekilde pişirilip fırından çıkarılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve fırın kabındaki salça sosu ile servis edilir.AFİYET OLSUN...