3 Ocak 2015 Cumartesi

ELMALI PEKMEZLİ BADEMLİ PASTA






ELMALI PEKMEZLİ BADEMLİ  PASTA

Mevsim meyvalarından yapılan pastalara bayılırım.(zaten pastaya bayılırımmmm....) Daha önce elmalı pasta yapmıştım ancak rendelemiştim elmayı ve sadece tarçın ilave etmiştim.Bu sefer elmayı küp küp(biraz iricene küp) doğrayıp pekmezle tatlandırdım ve üstüne kırılmış badem parçaları serptim. Tahmin edebileceğiniz gibi tadı mükemmel oldu . Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Not :Pandispanya yapacak vaktiniz olmazsa benim gibi hazır satılan pandipanya da kullanabilirsiniz ancak ben yine de size pandispanyanın tarifini de vereceğim...Hadi kolay gelsin...


MALZEMELER :

Pandispanya için;

4 Yumurta
1 Bardak toz şeker
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
1 Bardak un
1 Bardak nişasta
3 Çorba kaşığı kaynar su
Kakaolu yapmak isterseniz 2 kaşık kakao ilave edin ancak 1 kaşık undan, 1 kaşık nişastadan eksiltmelisiniz.

Elmalı iç harcı için;

2 Adet elma
3-4 Çorba Kaşığı pekmez
2 Çorba kaşığı toz şeker
2 Çay kaşığı tarçın
1 Su bardağı kırılmış badem(Tuzlu bademse suya koyup bekletilir ve kabukları soyulup öyle kırıklanır)

Kreması için 
2 Paket Krem Şanti
1,5 Su bardağı soğuk süt

YAPILIŞI :

Öncelikle pandispanya hazırlanır bunun için ; 4 Yumurtanın sarısı ve beyazı birbirinden ayrılır.Yumurta beyazları ayrı bir kapta toz şekerin yarısı ilave edilerek krem şanti kıvamına gelene kadar çırpılır.
Başka bir kapta yumurta sarıları kalan şeker ve sıcak su  şeker eriyene kadar iyice çırpılır.
Çırpılmış yumurta sarılarının üstüne krem şanti haline gelmiş yumurta beyazları ile elenmiş un,nişasta,kabartma tozu vanilya ilave edilip tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır.Dibi yağlanmış bir düz kalıba karışım dökülüp hafifçe bir kaç kere tezgaha vurulur ve böylece havası alınıp 170 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.(Bu ısı ve pişirme süresi her fırına göre değişebilir siz keklerinizi hangi ısı ve ayarda pişiriyorsanız öyle pişirebilirsiniz)

Pandispanyanız fırında pişerken elmalı iç harcı hazırlamak için öncelikle elmalar yıkanıp soyulur ve iri küpler halinde doğranarak bir tencereye koyulur . Üzerine 2 Çorba kaşığı toz şeker ve 1 bardak kadar su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişen elmaların suyu iyice çektirilir ve ocağın altı kapatılıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tarçın ilave edilerek 
çok hafif elmaları zedelemeden karıştırılır.
Ayrı bir yerde krem şanti tozları derin bir kapta 1,5 bardak sütle iyice çırpılır ve buzdolabına koyulur.


Soğuyan pandispanya ortadan ikiye bölünüp her iki parçası da yarım bardak sütle ıslatılır.
 Pandipanyanın altta kalacak parçasının üzerine hazırladığımız krem şantinin bir bölümü koyulup sıvanır.
Krem şantinin üzerine soğuyan elmalar koyulur. Elmaların üzerine 3-4 kaşık pekmez heryerlerine gelecek şekilde dökülür. Onun üstüne de kabukları soyulup kırılmış  badem parçaları serpilir.
Diğer pandispanya parçası da üzerine kapatılıp kalan krem şanti ile pastanın her tarafı sıvanır.
Ben üzerini şeker hamurları ile süsledim siz istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Yine de şeker hamuru ile süslemek isterseniz şeker hamuru tarifime aşağıda ki,linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Pastamızın bir saat kadar buzdolabında dinlenmesi gerekir ondan sonra AFİYET OLSUN...







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder