26 Kasım 2014 Çarşamba

PORTAKALLI PIRASA

PORTAKALLI PIRASA
Bu nefis zeytinyağlı, portakallı, arpacık soğanlı tarifime geçmeden önce bir çok kişinin ''yemem'' dediği pırasanın faydalarına şöyle bir göz atalım istedim zira bende okuduğumda çok şaşırdım bildiğim faydalarından başka bir sürü faydası varmış 
  • Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor.
  • Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor.
  • Ayrıca, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyorlar.

 
  •  Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir.
  • Güçlü bir balgam söktürücüdür.
  • Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.
  • Pırasa idrar söktürücüdür.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
Kaynak http://bitkilerindili.blogcu.com/pirasanin-faydalari-nelerdir/5470310


MALZEMELER :

1 Kg Pırasa
1 Adet Havuç
10-15 Adet Arpacık Soğan
Yarım çay bardağı pirinç
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Su Bardağı Portakal suyu
1 Tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI :

Pırasaların başları kesilerek(kök dediğimiz bölümü) ilk kat yaprakları çıkarıldıktan sonra güzelce yıkanır ve iki parmak eninde doğranır ve bir tencereye koyulur.



Arpacık soğanlarla havuç da soyulup yıkanır ve pırasaların üzerine ilave edilir.
1 Çay bardağı zeytinyağ üzerlerine gezdirilip ocağa alınır ve orta ateşte yaklaşık 10 dakika pırasalar kavrulur. Kavrulan pırasaların üzerine taze sıkılmış 1 bardak portakal suyu,tuz ve yarım çay bardağı pirinç ilave edilip kısık ateşte yarım bardak sıcak su ilave edilip pişirilir.
Soğuduktan sonra limon eşliğinde servis edilir. AFİYET OLSUN... 









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder