12 Eylül 2014 Cuma

İSTANBUL USULÜ MANTI


                            


İSTANBUL USULÜ MANTI

İstanbul usulü Mantıyı klasik mantıdan ayıran özellik; mantıların daha büyük hazırlanması ve susuz olması yapımı da daha kolay olan ve fazla zaman almadan yapılan bu mantıyı çok seveceksiniz....

MALZEMELER :

Hamuru için;

1 Kg un
2 Adet yumurta
1Tatlı Kaşığı tuz
Aldığı kadar su


İçi;

1/2 Kg kıyma
1 Büyük Soğan
Yarım demet maydanoz
 1 Tatlı Kaşığı tuz ve Karabiber

Üzeri için;

1/2 Kg Yoğurt
3-4 Diş Sarımsak
125 Gr Tereyağ
2 Tatlı kaşığı Kırmızı pul biber


YAPILIŞI:


Un derin bir yoğurma kabına alınır ve bütün hamur için olan malzemeler içine katılıp yavaş yavaş su katılarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır ve hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılıp içi hazırlanır. Bunun için; kıymanın içine soğan çok minik minik doğranır.Maydanozlar da ince ince doğranıp içine tuz ve karabiberle birlikte karıştırılıp yoğurulur.
Dinlenen hamur yumruk büyüklüğündeki bezelere ayrılıp bir miktar unla çok inceltmeden açılır.Açılan yufkadan 2 cm lik kareler kesilir.(Aşağıdaki resimdeki gibi) Bu karelerin ortasına minik kıyma karışımı koyulup hamurlar üçgen olacak şekilde kapatlır. Bütün bezelerin açılması ve kıymalanması bitirilip üçgen şekilde kapatıldıktan sonra büyük bir tencerenin yarısına kadar su ve bir miktar tuz konulup kaynatılır ve üçgen mantılar kaynayan bu suya atılır.Mantılar pişince bir süzgece dökülüp üzerlerinden hafifçe soğuk su gezdirilip süzdürülerek bir tepsiye alınır.Bir tavada 125 gr tereyağ eritilip mantıların üzerine dökülür ve karıştırılır.
Ayrı bir yerde yoğurt dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır. 1-2 Kaşık tereyağ eritilip içine kırmızı pul biber atılır.
Tabağa konulan mantını üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve kırmızı biberli yağ gezdirilir. AFİYET OLSUN:::