30 Mayıs 2014 Cuma

BEYAZ KABAKLI GÜL BÖREĞİ




BEYAZ KABAKLI  GÜL BÖREĞİ

Klasik gül böreği tarifi veriyorum bugün size ama iç harcı nefis....

MALZEMELER:

4 Yufka
SOSU İÇİN;
2 Yumurta
1/2 Su bardağı yoğurt
1/2 Su bardağı süt
1/2 Su bardağı sıvı yağ
İÇ HARCI İÇİN;
3 Adet beyaz kabak
2 Adet soğan
karabiber
tuz
1 Yumurta
ÜSTÜ İÇİN;
1 Yumurtanın sarısı (beyazını sosuna ilave edebilirsiniz)
2 Tatlı kaşığı gri haşhaş ya da susam-çörekotu

YAPILIŞI:


Öncelikle kabaklar incecik soyulur ve minik minik küpler halinde doğrnır.Üzerine soğanlar da aynı şekilde doğranıp bir yumurta kırılır karabiber ve tuzda ilave edilerek elle biraz yoğrulur sulanırsa tabak biraz yamuk tutularak suyun bir tarafa toplanması sağlanır. Bu hareket fazla suyun böreği sulandırmasına izin vermemek için yapılır.Suyunu bence süzmeyin zira böreğin içini koyarken arada bir bu suyu hafifçe karışıma katmak harcı lezzetlendirecektir.İç harcımız kenarda beklerken sosu hazırlanır .Bunun için ; bütün malzemeler karıştırılır.Bir çatal ya da karıştırıcı tel ile karıştırılır.

Bir yufka tezgaha açılır.Önce ikiye sonra tekrar ikiye katlanıp bir üçgen elde edilir.Elde edilen üçgen ortadan ikiye kesilerek dört adet üçgen yufka elde edilir. Üçgen yufkalardan biri tezgaha açılır üzerine 2 kaşık sostan dökülür ve üçgen yufkanın geniş tarafına iç harcından uzunlamasına 2 kaşık koyulur ve yufkanın  sivri ucuna doğru rulo yapılır. Rulo olan yufka içe doğru helezon şeklinde yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Diğer yufkalara da aynı işlemler uygulanıp gül böreklerinin üzerine çırpılmış ve içine çok az sıvı yağ katılmış yumurta sarısı sürülüp gri haşhaş serpilir. 200 derece de üzerleri kızarana kadar pişirilir.AFİYET OLSUN ....
NOT: Böreklerinizin yumuşak olması için fırından çıkarır çıkarmaz üzerlerine temiz bir nemli bez örtün...