21 Eylül 2014 Pazar

AY ÇÖREĞİ




AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:

3,5 Su bardağı un
1 Paket toz maya
125 Gr tereyağ
1/2 Su bardağı süt
1 Yumurta
1 Su bardağı şeker
1 Tatlı kaşığı mahlep

İÇİ İÇİN:

1 Paket kakaolu petibör büsküvi( Evde Kalan kakaolu keki de rondodan geçirip kullanabilirsiniz)
1 Çay bardağı kuru üzüm
1,5 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı dövülmüş ceviz
1/2 Su bardağı pudra şekeri (Tatlı sevmiyorsanız daha az ya da hiç koymayabilirsiniz)

ÜSTÜ İÇİN:

1 Yumurta sarısı
2 Çorba kaşığı file badem

YAPILIŞI:
3 Su bardağı un bir kaba alınır ortası biraz çukur olarak açılıp içine eritilip soğutulmuş tereyağı, süt, maya ve yumurta akı ilave edilerek yoğurulmaya başlanır. Kalan un da ilave edilip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Hamur üzeri temiz bir bezle kapatılıp mayalanması için bekletilir. Hamurun mayalanması beklenirken içi hazırlanır .Bunun için; büsküviler rondodan geçirilir ve içi için yazılan bütün malzemeler içine ilave edilip hepsi karıştırılır.
Mayalanan hamur tezgaha alınır ve mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlatılır.Yuvarlanan hamur parçası merdane ile yaklaşık yarım santim kalınlığında yuvarlak olarak  açılır ve ortasına iç harcında bir miktar ele alınıp uzunlamasına yuvarlanarak koyulur.Hamur rulo olarak sarılıp uçlarından tutulup ay şekli verilir ve yağlı kağıt döşenmiş tepsiye dizilir üstüne azıcık sıvı yağ katılmış yumurta sarısı sürülerek file badem serpilir.Önceden ısıtılmamış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.AFİYET OLSUN....









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder