Ali Nazik, Gaziantep Mutfağı’nın sembollerinden biri. Aslı “Ala Nazik”ten geliyor. Arapça’da “ala” güzel, “nazik” ise yemek demek. Bu yemeğin Osmanlı İmparatorları’na uzanan bir öyküsü de var. Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılda Antep’e geldiğinde ihtişamlı bir törenle karşılanmış ve sunulan yemekler arasında Ali Nazik de varmış. Çok beğenmiş ve “Hangi eli nazik yaptı bunu?” demiş. Oradan ismi Ali Nazik kalmış.
Kaynak:http://www.kuzinedekizaranekmek.com/ali-nazik.html
İşte ben de bugün bu padişahların yemeği Ali Nazik'i biraz değiştirerek yaptım Üzerine kıyma kavurup koymak yerine köfte yapıp öyle sunuyorum sizlere hadi AFİYET OLSUN...
MALZEMELER :
5 Adet patlıcan
1 Su Bardağı süzme yoğurt
3 Diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı tuz
Köftesi İçin;
250 Gr Kıyma
1 Adet Soğan
2 Kaşık Galete unu
1 Adet Yumurta
1 Çay Kaşığı tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay kaşığı Kimyon
Sosu için;
1 Adet domates
1 Tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
biraz tuz
Üzeri için ;
Kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI :
Patlıcanlar öncelikle közlenir.Közleme işlemini fırında ya da ocağın üzerinde yapabileceğiniz gibi mangalda da yapabilirsiniz. Patlıcanlar közlenirken siz köfteleri hazırlayabilirsiniz .Bunun için köfte için gerekli tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun .Yoğrulan kıyma ceviz büyüklüğünde koparılıp yuvarlanır ve yuvarlak köfteler elde edilir ve bir kenara koyulur.
Patlıcanlar közlenince kabukları soyulup bıçakla ince ince doğranır.Doğranan patlıcanların içine dövülmüş sarımsakla karıştırılmış süzme yoğurt ve tuz ilave edilip iyice karıştırılır.
Hazırlanan köfteler kızdırılmış yağda kızartılırken bir yandan da sosu hazırlanır.
Yoğurtlanmış patlıcanlar servis tabağına alınır üzerine kızaran köfteler koyulur sos dökülür ve en son kıyılmış maydanozla süslenir. AFİYET OLSUN....
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder