Yıllar önce rahmetli ananem anlatırdı ; Büyük bir konakta arkadaşı yemek yaparmış o konakta oturan konağın sahibi paşa kışın iki günde bir bu yemeği ya da mezeyi istermiş ''çook faydalı hepiniz yiyin ve uzun ömürlü olun'' dermiş. Ananemin arkadaşı da bu ıspanak yemeğini iki günde bir 8-10 kg ıspanaktan yapar bütün konakta yaşayan hekese yedirirmiş. Gerçekten de paşa 101 yaşına kadar yaşamış.Herkes ıspanağın hikmeti demiş . Ispanağın ismi de paşa ıspanağı olarak kalmış. Ananemde arkadaşından almış bu tarifi .Anneme öğretmiş annem de bizlere öğretti bende sizlere bugün bu tarifi veriyorum .Hepinize sağlıklı uzun ömürler diliyorum ....AFİYET OLSUN.... (Haaa ananemmi 98 yaşında vefat etti...)
MALZEMELER :
1 Kg Ispanak
3 Adet kuru soğan
1 Küçük çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı karabiber
2 Çorba kaşığı un
1 Tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
1 Kase yoğurt
3 diş sarımsak
1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
Öncelikle ıspanaklar güzelce yıkanır ve küçük küçük doğranarak az su ilave edilip pişirilir ve pişen ıspanaklar suyu süzülsün diye kevgire alınır . 3 Adet soğan yemeklik şekilde küp küp bir tencereye doğranıp üzerine sıvıyağ eklenir ve soğanlar sararana kadar kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine iyice suyu süzülmüş olan(eğer sulu kaldıysa suyunu mutlaka elinizle sıkarak çıkarın)ıspanaklar ilave edilip birlikte biraz daha kavrulur.Kavrulurken tuzu ve karabiberi eklenip karıştırılır ve üzerine 2 kaşık un ilave edilip yeniden biraz daha kavrulur.Kavrulan unlu ıspanağımız soğuyunca bir servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt hazırlanıp dökülür ve kırmızı biberle süslenir AFİYET OLSUN....
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder